zondag 23 december 2012

Ons kerstkaartengeld......

Zo lieve kijkbuisbloglezertjes van me, in dit blog probeer ik even uit te leggen waar ons kerstkaartengeld naartoe gaat. Het geld wat er normaal gesproken aan kwijt waren storten we ook dit jaar naar een goed doel. De afgelopen 2  jaar hebben we Villa Pardoes gesteund en dit jaar viel onze keus op de Kanjerketting.

Veel mensen die dit blog of andere blogs lezen weten wel wat ik bedoel met de kanjerketting, maar om ieders geheugen weer even op te frissen volgt hier toch weer even een korte uitleg.
Zodra er bij kind kanker word geconstateerd start ook de kralenketting. Voor elke handeling en behandeling die het zieke kind ondergaat bestaat wel een kraal.

·         Prikken
·         operatie
·         spoedopname
·         bloedtransfusie
·         amputatie
·         goede of slechte dag
·         stamceltransplantatie
·         haarverlies
·         bestraling
·         chemo
·         verjaardag

Dit zijn maar een paar voorbeelden. Elke kraal heeft dus zijn eigen betekenis en ziet er op zijn beurt ook anders uit. De kralen zelf zijn over het algemeen vrolijk van vorm en kleur en de bedoeling is dat de kralen op volgorde aan een touw worden geknoopt. Op die manier krijg je een vrolijk gekleurde ketting met zeer bijzonder maar erg bizar verhaal. Per jaar krijgen ongeveer 400 kinderen kanker. Pffffft…….mensen jullie lezen het goed, 400 kinderen en dan te bedenken dat er van die 400 ongeveer 100 overlijden. Ik krijg er koude rillingen van.

Maar goed, 400 kinderen betekend ook 400 kettingen al die kettingen zien er dus anders uit. Zo ook die van Fleur, het dingetje is maar een meter of 7 lang en bestaat uit een paar honderd kralen. Het enigste is dat Fleur jammer genoeg bij die 100 kindjes thuishoort die het niet winnen van de gorre kut kanker. Zelfs voor het overlijden bestaat een kraal, een hart of een vlinder. Wij hebben uiteraard gekozen voor de vlinder en kregen van de verpleging uit het ziekenhuis het hart.

Fleur haar ketting

Nu kan ik iedereen melden dat de ketting van Fleur nog steeds in kamer hangt en daar ook voorlopig niet zal verdwijnen. We hebben hem ooit een keer in de kast gelegd, maar dat voelde gek genoeg niet goed aan. Die ketting is immers van Fleur en het is fijn dat we het gekleurde ding hebben. Soms pakken we hem en kunnen aan de hand van een kraal precies zien wat er met Fleur gebeurde.

Gisteravond bijvoorbeeld hebben we hem weer even op de tafel  gelegd. We hadden wat vrienden te eten een de ketting kwam ter sprake. Wij kunnen dan uitleggen hoe en wat er met Fleur aan de hand was en wat voor ons dan wel erg fijn is dat we op een hele simpele manier het gevoel van toen naar boven kunnen halen. Dit doen we uiteraard niet elke dag, maar in de pijn van toen zitten is soms, hoe gek het ook klinkt, wel fijn. Komen we aan de hand van de kraal er niet precies uit dan pak ik het blogverhaal op internet erbij. Dat verhaal strookt precies met haar ketting.
 
Het begin en het eind van Fleur haar ketting
 


De kralenketting is dus een zeer bijzonder ding en daarom geven wij ons kerstkaartengeld dit jaar aan deze stichting.


Laafje Joost

2 opmerkingen:

  1. Dit is de mooiste, waardevolste en ontroerendste kerstboom die ik ooit gezien heb!
    En dat gelegd van "die" kralenketting. Wat hééft Fleur moeten doorstaan om die kralenketting zó lang te krijgen en ik zeg het niet gauw, maar Fleur wàs een KANJER.
    mama

    BeantwoordenVerwijderen
  2. sabine.sander.thym en tess23 december 2012 om 16:14

    wauw mooi doel!!! x

    BeantwoordenVerwijderen