zaterdag 22 juni 2013

Roos en haar dikke vette tien......


Laat ik maar eens zeggen dat ik meer dan trots ben op Roos. Deze dame heeft zonder dat ze had verwacht, samen met haar juf, een actie op touw gezet. Wat is er gebeurd? Weken geleden kreeg de klas van Roos de opdracht om een soort van tentoostelling/spreekbeurt te houden over een onderwerp naar keuze. Doel was om een groepje te maken en gezamenlijk te gaan werken aan het gekozen onderwerp.

Om te beginnen moest er een onderwerp worden gekozen. Het leek Roos wel geinig om het over Fleur te hebben. Lief van haar, maar Nicole vond dat een toch wel iets te zwaar onderwerp. Dit begreep ze wel en na kort nadenken was ze eruit. Mevrouw wilde de kanjerketting onder de aandacht brengen. Wij vonden dit een prima idee en het vuurtje in Roos was aangewakkerd.

Om even jullie geheugen op te frissen

De behandeling van kinderkanker duurt lang en is zwaar. Om kinderen met kanker te steunen heeft de VOKK de KanjerKetting ontwikkeld.

De KanjerKetting is tegelijk beloningssysteem en wegwijzer en bestaat uit kralen. Elke kraal staat voor een bepaalde behandeling, onderzoek of gebeurtenis. Zo zijn er kralen voor een chemokuur, bestraling, prikken, een scan, een lumbaalpunctie, haarverlies, een supergoede dag, een vreselijke rotdag, een operatie, verblijf op de intensive care enz.

Kinderen met kanker rijgen deze KanjerKralen aan een ketting. Die ketting, de KanjerKetting, vertelt hun verhaal.

Roos vloog door het huis heen en alles wat ze kon vinden werd tevoorschijn gehaald. Chemo Casper, Radio Robbie, boekjes en uiteraard Fleur haar ketting werden direct op tafel gedeponeerd. Vervolgens kwam de laptop erbij, de site over kralen werd opgezocht en het project kralenketting was definitief een feit. Het grietje was er zo vol van dat ik besloot om te gaan bellen met de VOKK. Een vereniging waar je mee in aanraking komt als je kindje kanker heeft. Ik heb de dame uitgelegd wat er speelde en drie dagen later kwam er een pakketje binnen met stickers, folders, posters en tekeningen. Roos had dus nu een mooie verzameling spulletjes, maar mevrouw vond het nog niet genoeg.

Op de laptop heeft ze werkelijk uren gewerkt en na weken prutsen en rommelen had ze zelfs een echte PowerPoint presentatie. Tussen de bedrijven door heeft ze ook nog wat tekst op papier gezet en na flink oefenen met haar vriendinnetjes was het dan zover. Gewapend met een usb-stick, een tas vol spullen en een dosis zenuwen ging ze naar school toe. Bij thuiskomst bleek dat alle moeite niet voor niets was geweest, want ze had een zeer zeer goed. Dit is hetzelfde als een dikke vette tien.

Roos had verteld dat alles goed was verlopen en dat na het hele gebeuren de juf het uitgebreid over Fleur had gehad. De kinderen mochten vragen stellen en via you tube heeft Roos ook nog een filmpje mogen laten zien. Het hele gedoe rondom de kanjerketting heeft zo’n indruk gemaakt dat de juf er een actie van heeft gemaakt. Samen met de kinderen heeft ze besloten om flessen in te zamelen. Gevolg is dat er meer dan 100 euro binnen is gekomen, maar ze willen meer.

Op 10 juli organiseert groep 7, Roos haar klas, een feestelijke jaarafsluiting voor de papa’s, mama’s, opa’s, oma’s en alle juffen en meesters. Er blijken optredens te zijn en er worden dingetjes en lekkernijen verkocht. De totale opbrengst is bestemd voor……jaja de kanjerketting.

Al met al heeft die hele tentoonstelling/spreekbeurt heel wat losgemaakt. Jullie snappen nu wel waarom ik trots ben op Roos en alle kinderen die geld hebben ingezameld voor de kanjerketting. Hoeveel ze uiteindelijk ophalen maakt mij geen ene reet uit. Het idee dat er iets wordt gedaan maakt mij al helemaal blij.
Website Kanjerketting
Website VOKK

Zo dat was het dan weer, iedereen een dikke knuffel een prettig weekend en tot morgen, overmorgen of overovermorgen.

Een toch wel klein beetje ietsiepietsie trotse papa.
 

10 opmerkingen:

  1. Roos, ik vind je een geweldige kanjer.
    Heel goed van je om de Kanjerketting onder de aandacht te brengen op school.
    Heel veel succes 10 juli, hoop dat er veel geld naar de Kanjerketting gaat.

    Knuffel Conny




    BeantwoordenVerwijderen
  2. Stella, Amsterdam22 juni 2013 om 22:34

    Whoohoooooo Roos! Een hoop kanjers daar bij jullie thuis :)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Lieve ROOS!!
    Wat een inspiratie en een energie voor dit goede doel!!
    Je bent een kanjer,je hebt er moed voor nodig om dit in de klas te vertellen!!
    Dat wordt vast een VETTE schooldag 10 juli!!Heel veel succes!!
    (Diana onbekende bloglezer)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Je mag wel apetrots zijn op Roos. Wat een kanjer!
    Een gezellige en succesvolle dag op 10 juli.
    Goed weekend,
    Lia (bloglezer)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wauw Roos, wat goed!!!
    Keigoed gedaan....toppertje!

    Geen wonder dat papa zó trots op je is..helemaal terecht!!
    Veel succes met de jaarafsluiting, maar dat gaat helemaal goedgekomen!!!

    Groetjes Yvonne uit Tilburg

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Liefies wat een bijzonder meis is het toch!Knap hoor!XXXXXjes van ons

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wauw, wat ontzettend mooi. Helemaal terecht dat je onwijs trots bent!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. jammer dat het stopt bij een tien, zo iets is niet met een cijfer aan te geven... top werk geleverd Roos!

    komt er uit zo iets afschuwelijks nog zo iets moois wat je dan ook nog durft te vertellen.. respect

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Nou papa, je mag super trots zijn

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Hoi Joost, Een vraagje......lees jij ook andere sites, van kindjes met bijvoorbeeld Neuroblastoom, of en dat snap ik echt heel goed, wil je dat niet . Ben dus eigenlijk gewoon nieuwsgierig....en natuurlijk, hoe gaat het met jullie ? Hartelijke groeten, Sonja

    BeantwoordenVerwijderen